-

   

   





 
Amwika -       , ,

Наталя ШИШКА
ВЕК. Вестник Кривбасса


«Автономка»: акт був, але загув

      Черговий стрибок тарифів на тепло, який після підвищення ціни на газ для підприємств теплоенергетики не примусить себе довго чекати, не на жарт підігріває попит на встановлення систем автономного опалення в квартирах. Кілька років тому для цього треба було дістати дозвіл на відключення від системи централізованого опалення, щоб не отримувати більше рахунків із «Тепломережі». Тепер ситуація змінилася.

      «Порядок відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» був затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11. 2005 р. №4. Але після внесених у нього правок (наказ Міністерства житлово-комунального господарства від 06.11. 2007 р. №169) він зазнав настільки суттєвих змін, що відключення окремих приміщень тепер просто не передбачено. Відключатися можна лише будинками, і то «лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності до неї». А цієї схеми у Кривого Рогу в нема, і коли вона з’явиться — ніхто не відає.

      Однак у травні цього року управління житлово-комунального господарства винесло на обговорення громадськості проект регуляторного акта «Про затвердження Порядку відключення окремих приміщень від внутрішньобудинкових мереж і систем централізованого опалення та гарячого водопостачання багатоквартирних будинків м. Кривого Рогу при відмові споживачів від централізованого теплопостачання». Ним передбачалося відключення лише у виняткових випадках: коли в квартирі холодно (температура нижче нормативної) і немає технічної можливості ситуацію виправити. Це мало б підтверджуватися актом-претензією, підписаним, з одного боку, споживачем, з іншого — представником «Тепломережі». І хоча відключення окремих квартир нормативними документами не передбачено взагалі, саме пункт про наявність акта-претензії викликав найбільший супротив в учасників громадських слухань як мешканців міста-споживачів, так і бізнесменів, що спеціалізуються на наданні послуг із автономного опалення.

      Далі події розвивалися так: враховуючи «актуальність питання та суперечливі думки як суб’єктів господарювання, так і мешканців міста», проект було направлено до Міністерства з питань житлово-комунального господарства «з метою з’ясування правомірності його прийняття органами місцевого самоврядування». Про це «Вестнику» було повідомлено секретарем міської ради Сергієм МАЛЯРЕНКОМ.

      Утім, почата в травні регуляторна процедура так і не добігла свого логічного кінця. Без будь-яких роз’яснень для територіальної громади липневим рішенням міськвиконкому його «вилучено з плану регуляторної діяльності» самим розробником — управлінням житлово-комунального господарства. Тобто чиновники самі надумали — самі передумали, а громаді тепер чухай потилицю.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31