-

   

   





 
Amwika -       , ,


11 канал


У Дніпропетровську створили «розумний ліфт»

      Комунальне ноу-хау: у Дніпропетровську створили «розумний ліфт». Він працює за принципом домофона — у кожного мешканця квартири є спеціальний ключ, який і запускає механізм. До того ж новинку обладнали сучасною системою безпеки. У разі розкрадання чи псування ліфтового механізму сигнал одразу надійде до диспетчерів. Ось такі розумні ліфти, як їх називають розробники, поки що встановлені лише у декількох будинках міста. На створення нової системи винахідники витратили більше року. Запозичували як закордонний досвід, так і технічні розробки вітчизняних науковців. Окрім магнітного ключа, новий ліфт обладнали і модернізованою системою безпеки. Замість кнопки виклику диспетчера, у ліфті встановили спеціальний датчик, який у разі незапланованої зупинки автоматично передає інформацію про місце знаходження ліфту та кількість пасажирів.

      Утім, експлуатація новітньої системи не безкоштовна. За користування ліфтом кожен мешканець під’їзду додатково сплачує п’ять гривень щомісяця. Але такі витрати вони вважають виправданими. Працівники експлуатаційних підприємств нововведенням задоволені. За їхніми словами, ця система допомагає запобігти розкраданню ліфтового обладанання. Також зменшилась і заборгованість за користування підйомником.

      Розробкою зацікавилась і місцева влада. На думку чиновників, встановлення системи дозволить модернізувати ліфтове господарства міста. По-перше, завдяки вчасній сплаті за послугу, а по-друге, завдяки зменшенню числа фактів вандалізму. Утім, виділяти гроші на її впровадження місцеві урядники поки що не поспішають. На думку розробників, нову систему диспетчеризації вони у змозі встановити по всьому місту. Кажуть: усе залежить від ініціативи городян та сприяння місцевої влади.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31