-

   

   





 
Amwika -       , ,

Любов ІВАНОВА
ВЕК. Вестник Кривбасса


У новий рік — зі старими кризами

      Нинішнього року незалежні експерти поставили Кривий Ріг на друге місце серед міст України за ймовірністю катастроф у житлово-комунальному господарстві. Але криворізька виконавча влада, традиційно в кінці року звітуючи про свою роботу, подібними дрібницями, схоже, не переймається. Радянська традиція звітувати, рапортуючи про досягнення навіть там, де їх нема, в Кривому Розі дуже живуча. Про це свідчить звіт про роботу міського виконавчого комітету у 2009-му році, який сьогодні представлено на розгляд Криворізької міської ради під час її останнього в цьому році пленарного засідання.

      Судіть самі: міський бюджет на 100% виконано, середня зарплата по місту зросла, заборгованості по заробітній платі бюджетникам не допущено, дзвіницю висотою 54 метри зведено, льодовий палац відкрито, немовлят народилося більше, дітей-сиріт стало менше, звернень до міської влади — також. А ще придбано для медичних закладів купу всякого новітнього обладнання, введено в експлуатацію сучасний пологовий будинок, здобуто друге місце у всеукраїнському конкурсі на кращий населений пункт з благоустрою і підтримки громадського порядку, вперше проведено День Європи, освоєно всі екологічні кошти.

      Чи ж була криза? Була, протягом перших 9-ти місяців року, коли обсяги реалізації продукції гірничо-металургійного комплексу Кривбасу впали на 58,6%. Та в останні місяці року почався ріст. Якщо в листопаді 2008 року обсяг добутої руди та виробництва концентрату по місту становив 2 мільйони тонн, то в жовтні 2009 року досяг 7-ми мільйонів, відповідно обсяг виробництва сталі зріс з 0,1 мільйона до 0,5 мільйона тонн.

      Падіння на світовому ринку попиту на залізорудну сировину та продукцію металургії зменшило зовнішньоторговельний оборот криворізьких підприємств ГМК та негативно позначилось на фінансовому результаті їх діяльності. При цьому середня заробітна плата в промисловості, де, за даними міськвиконкому, працює 50% криворіжців, за 10 місяців поточного року склала 2759 гривень: це на 175 гривень (6,7%) більше, ніж у 2008 році. І хоча такий скромний ріст не свідчить про збільшення реальних доходів, звітувати про плюси все ж приємніше, ніж про мінуси.

      Кризою було пригальмовано як інвестиційну діяльність місцевих підприємств, так і прилив іноземних інвестицій в економіку міста. За рахунок усіх джерел фінансування протягом 9 місяців року освоєно 1,7 мільярда гривень капітальних інвестицій проти 3 мільярдів у 2008 році. На 49,8 % в порівнянні з аналогічним періодом скоротились обсяги виконаних будівельних робіт. Утім, дзвіниця на Дзержинці, яку виконавча влада називає «основним об’єктом будівництва в поточному році», таки прикрасила архітектуру нашого міста і цілком виправдала себе як своєрідний пам’ятник кризі.

      Переконуючи в тому, що кризу вдалося подолати, виконавча влада наводить показники ринку праці: протягом травня-жовтня чисельність незайнятих осіб, які перебували на обліку в центрах зайнятості, знизилася у 1,4 рази: з 8,7 тисячі (на 1 квітня) до 6,3 тисячі (на 1 листопада). Відповідно показник рівня безробіття зменшився з 2,01% до 1,44%.

      Та наївно було б вважати, що ознаки подолання кризи в гірничо-металургійній галузі зумовлені діями чи рішеннями міської влади. Важелів впливу на економіку ГМК у місцевої влади нема. В тих же сферах, де у місцевої влади повноваження є, криз вистачає: екологічна, житлово-комунальна, медична, освітянська… І поки що всі вони разом з міськвиконкомом і криворізькою громадою переходять у 2010-й рік.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31