-

   

   





 
Amwika -       , ,

Неля НАЗАРЧУК
ВЕК. Вестник Кривбасса, http://www.krivbass.in.ua


Гра в чотири руки

      У Кривому Розі відбувся І Всеукраїнський конкурс фортепіанних ансамблів та концертів. Проте не вперше до криворізького музичного училища приїхали юні піаністи, щоб позмагатися у вмінні ансамблевої гри. Попередні конкурси 2007 та 2008 років мали статус регіональних. Цьогорічний же оголосили всеукраїнським небезпідставно: окрім криворізьких музикантів, на конкурсі виступили піаністи з Києва, Запоріжжя, Дніпродзержинська, Нікополя, Софієвки, Апостолового та навіть із Росії (м. Батайськ Ростовської області) — загалом близько 120 учасників виборювали звання лауреатів.

      Фортепіанний ансамбль — музичний жанр, який не так часто можна почути на естраді, хоча гра в чотири руки або на двох роялях вельми видовищна. «Чотири ноги і одне серце» — кажуть про танго. Про майстерність ансамблю піаністів, перефразувавши, можна сказати: «Чотири руки і одне серце». Треба настільки однаково відчувати музику, щоб навіть синхронно дихати, не дивлячись на партнера. Підкоритися невидимому диригенту душі. Виступ справді професійного ансамблю піаністів може стати окрасою будь-якого концерту. Криворіжці мали нагоду два дні поспіль, 20 і 21 лютого, насолоджуватися цим прекрасним музичним дійством.

      Конкурсанти змагалися у двох номінаціях: «фортепіанний ансамбль» та «фортепіанний концерт». Для тих, хто не знає тонкощів музичної термінології, пояснимо різницю. Ансамбль — це фортепіанний дует, коли обидва музиканти мають рівнозначні партії (мов парний виступ у фігурному катанні). А фортепіанний концерт — це твір, написаний для соліста (і це є принциповою різницею) та оркестру. Іноді партію оркестру перекладають для фортепіано і виконують на іншому інструменті, але на конкурсі журі оцінює лише гру соліста.

      Вперше виконати відповідальну місію голови журі до Кривого Рогу запросили Ганну СМЄХОВУ, викладача-методиста Київського інститут музики ім. Р.Гліера, також у складі журі були представники фортепіанного відділу Криворізького музичного училища Людмила ТРЯСКОВА та Тетяна КРИВОХІЖИНА.

      Всі учасники конкурсу, на думку журі, продемонстрували якісну професійну підготовку, розмаїття цікавого репертуару, не було жодного «провального» виступу. «Особливо приємно те, — говорить організатор конкурсу Тетяна КРИВОХІЖИНА, — що виступити на конкурсі приїхали й маленькі піаністи з районних сільських музичних шкіл. І не просто приїхали, а виступили на гідному професійному рівні, здобувши високі оцінки і звання лауреатів. Це свідчить про те, що музична освіта розвивається не лише у великих містах».

      Концерт — це один із найскладніших музичних жанрів. Виконання концерту вважається сходинкою на новий професійний рівень музиканта. Зазвичай, це технічно складні, віртуозні твори, доступні не кожному артисту. Дитячі концерти композитори пишуть не часто, адже потрібно одночасно і врахувати технічний розвиток учня, і витримати масштабність, грандіозність твору. Тому дитячі концерти є такими цікавими для слухачів та самих маленьких піаністів. У номінації «Концерти» абсолютною переможницею стала Нонна СМОЛЕНЦЕВА — учениця школи обдарованих дітей при Криворізькій музичній школі № 1 (викладач Тряскова Л. О.). За свій натхненний виступ вона отримала Гран-Прі. Звання лауреатів першої премії здобули: перша вікова категорія (6-9 років) — Ксенія ЧЕВЕРДАК (Криворізька музична школа № 3), друга вікова категорія (10-11 років) — Дарія ЄФИМОВА, учениця Криворізької школи мистецтв №1, третя вікова категорія (12-14 років) — Юлія КОСЕНКОВА (школа обдарованих дітей при КММШ № 1). Також визначили найкращого концертмейстера (виконавця партії оркестру) конкурсу: дипломом «За високий професіоналізм концертмейстера» нагороджено Інну НАЗАРЧУК, викладача Криворізької міської музичної школи № 13.

      Серед фортепіанних дуетів у номінації «Ансамбль» було немало виступів, які підкорили журі щирістю виконання та чудовим «відчуттям партнерства». Але найкращим все ж виявився ансамбль з Криворізької музичної школи № 7 Олеся ФЕДОРУК та Гюльнара РУСТАМОВА — журі одностайно вирішило відзначити дівчат премією Гран-Прі у цій номінації. Перші місця у всіх вікових групах розподілилися наступним чином: наймолодша група — Карина АКОПЯН та Іван КОЛЕСНИК (Запорізька музична школа № 4), їхній виступ був одним з найяскравіших на конкурсі; друга група — Даша ЄФИМОВА та Інна НЕСКОРОМНА (до речі, Дарія проявила себе й перемогла одразу у двох номінаціях конкурсу!); третя група — Олена АРАКЕЛЯН та Наталя ЗУБЕНКО (Криворізька школа мистецтв № 2). У четвертій віковій категорії (студенти музичних училищ) журі так і не змогло обрати одного переможця, оскільки два конкурсні виступи були на однаково високому професійному рівні. Тому у цій віковій групі виявилося одразу два переможця: дует з Криворізького музичного училища Дарина КОВАЛЕНКО й Аліна ПОЛИВКО (викладач Кратінова М. М.) та ансамбль з Київського інституту музики Софія РАЙЧЕНКО і Юлія ПЕТРИЧЕНКО (викладач Смєхова Г. М.).

      Переможці отримали призи: цікаві й корисні книги з мистецтва, відео- та аудіодиски з класичною музикою. А всі без винятку учасники конкурсу на згадку про це музичне свято — грамоти й афіші. Приємно відзначити, що конкурсні прослуховування відвідали багато слухачів. Якщо ж вам не вдалося це зробити, у вас є чудовий шанс на цьому тижні почути найкращих юних музикантів І Всеукраїнського конкурсу фортепіанних ансамблів та концертів. У передсвятковий день — 7 березня — о 16 годині у великому залі музичного училища переможці конкурсу гратимуть концерти у супроводі симфонічного оркестру. Повірте, ця подія варта вашої уваги.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31