-

   

   





 
Amwika -       , ,

Відділ з питань зв’язків з громадськістю та пресою обласної ради
Дніпропетровська обласна рада, http://www.oblrada.dp.ua


„Лабораторія якості життя” буде піклуватісь про нас


Notice: Undefined variable: data in /home/krog/public_html/news/view.php on line 55
      Відкриваючи нараду голова обласної ради зазначив, що депутати обласної ради пріоритетним напрямком своєї діяльності визначили здоров’я жителів області, оскільки для нашого екологічно складного, промислового регіону це питання особливо болюче.

      Проте, - підкреслив Юрій Вілкул, - всі ми добре розуміємо, що тільки природоохоронними заходами та матеріальним забезпеченням і ремонтами лікарняних закладів проблему не вирішити. Ні для кого не є секретом, що якість продуктів харчування та медикаментів в останні роки значно погіршилася. Особливу тривогу викликає поява значної частини генно-модифікованих продуктів і відсутність контролю при їх виробництві та реалізації. Результати цього – у сумній статистці рівня захворюваності населення Дніпропетровщини.

      Зважаючи на таку ситуацію, на останній сесії обласної ради було створено комунальне підприємство „Лабораторія якості життя” Дніпропетровської обласної ради”. Ця лабораторія здійснюватиме перевірки якості продуктів харчування, питної води, лікеро-горілчаних виробів, ліків, посуду та дитячих іграшок.

      Але для того, аби нова установа стала дійсно дієвим інструментом у боротьбі з неякісною продукцією, треба врахувати усі питання забезпечення її ефективної діяльності. Голова обласної ради звернувся до учасників наради висловити свої думки з цього питання.

      Розмова вийшла конструктивною і діловою. Усі учасники обговорення були одностайні, що така лабораторія є вкрай необхідною для регіону. Адже за словами головного державного санітарного лікаря області Сергія Риженка, сьогодні в країні немає достатньої законодавчої бази, методик дослідження, які б дозволяли контролювати якість і безпеку продуктів та ліків на сучасному рівні. А проблема застосування генетично-модифікованих організмів та їх вплив на організм людини знаходиться на початковому етапі вивчення. Законодавством України заборонено використовувати харчові добавки й ГМО у дитячому харчуванні. Навіть Зімбабве відмовилася від гуманітарної допомоги США з генетично-модифікованими організмами, а на Україні такі продукти навіть не маркуються. Немає і лабораторій, оснащених сучасним обладнанням.

      Думку попереднього доповідача підтвердила начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Гінзбург, зазначивши, що з року в рік зростає кількість отруєнь невстановленими речовинами. А я наявна в регіоні техніка не дозволяє провести розгорнутий аналіз отруйних речовин.

      Є і ще одна проблема, перевіряючі органи, відповідно до чинного законодавства, повинні попередити об’єкт торгівлі про перевірку за 10 днів. Про яку об’єктивність можна говорити у цьому випадку, коли усі неякісні та фальсифіковані продукти за цей час вивозяться. Таке враження, що українські закони захищають не споживача, а виробника.

      Аналогічна проблема, - продовжив обговорення заступник голови обласної ради по виконавчому апарату Андрій Шипко, - і у фармацевтичній сфері. Крім того, що понад 75% медичних препаратів виробляються за кордоном, а інші – в Україні, але з імпортованої сировини, в області немає лабораторії, яка б перевіряла ліки на їх безпечність. Такі лабораторії, - підтвердив директор однієї з найбільших на території країни оптової фармацевтичної компанії Олександр Суходольський, - є у Києві і Харкові. Процедура перевірки партії ліків, які в Україну завозяться з багатьох країн світу, крім того, що коштує чимало, ще й триває інколи понад два місяці. А відкриття оснащеної лабораторії в області значно здешевить ліки і дозволить їм швидше долати шлях від оптових складів до прилавків аптек.

      Говорили учасники наради і про дефіцит провізорських кадрів. Сьогодні фармацевтів готують у Запоріжжі та Харкові. Безумовно, мало хто з випускників приїздить до іншого міста. Тому й працюють у аптеках Дніпропетровщини чимало людей пенсійного віку.

      На завершення наради болючу проблему порушив начальник Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів в області Олександр Аршава. Очолювана ним установа, по суті, є єдиною в регіоні, яка здійснює перевірки аптек і аптечних кіосків. Та виявити в аптеках наявні порушення, той же трамадол, враховуючи десятиденне їх попередження про перевірку, просто не можливо. І навіть при цьому виявлено чимало фальсифікованих ліків. Та державі, як виявилося, така інспекція ні до чого. Указом Президента Інспекцію з нового року буде ліквідовано, а нової структури з аналогічними повноваженнями так і не створено. Можна собі тільки уявити, які ліки з’являться на прилавках аптек.

      Голова обласної ради, уважно вислухавши виступи учасників наради, запропонував розробити пропозиції внесення змін до відповідних законів та внести цей пункт до обласного плану антикризових заходів.

      Що стосується інших, порушених на нараді, проблем, Юрій Вілкул доручив у найкоротші терміни розробити пропозиції, щоб обласна лабораторія розпочала працювати вже з початку наступного року.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31