-

   

   





 
Amwika -       , ,

Наталя ШИШКА
ВЕК. Вестник Кривбасса, http://www.krivbass.in.ua


Купи фонтан і спи покійно

      депутати міської ради зібралися у великій сесійній залі на своє чергове пленарне засідання. З понад ста питань попередньо сформованого порядку денного найважливішим для всієї криворізької громади можна вважати те, що стосується готовності міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період. Втім, гадаємо, не менш цікавою для пересічних криворіжців буде інформація про те, що під виглядом приватизації комунального майна у приватні руки ось-ось має остаточно перейти територія площі імені Дзержинського.

      От вам, мешканці, і ОСББ

      Тема готовності міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період — традиційний привід поговорити про заборгованість населення за житлово-комунальні послуги, яка на початок вересня складає понад 57 мільйонів гривень. З метою стягнення заборгованості у суди протягом року було направлено понад 18 тисяч позовних заяв на суму понад 37 мільйонів гривень. По майже 3-х тисячах позовів рішення вже ухвалено на користь підприємств на загальну суму 9 мільйонів гривень. Скільки ж коштів вдалося стягнути реально, підготовлена на розгляд депутатів довідка управління житлово-комунального господарства замовчує.

      Що ж до прийняття якогось рішення щодо готовності до зими, то навряд чи в сесійній залі буде винайдено щось інше, окрім чергового доручення підприємствам, які надають комунальні послуги, та виконкомам районних рад ще більше активізувати роботу з боржниками. Традиційно буде поставлене і завдання створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Як інформує все те ж управління житлово-комунального господарства, на сьогоднішній день у місті зареєстровано 59 ОСББ, 43 з них — у будинках комунальної власності, 16 — у житлово-будівельних кооперативах та будинках інших форм власності. Але: капітальні ремонти у 29 житлових будинках, де створені ОССБ, які планувалося здійснити у цьому році, так і не зроблені. Фінансування цієї програми з державного бюджету не було. То ж яким чином надалі буде вестись агітація за створення ОСББ, навіть важно уявити.

      До речі, свого часу міський голова поклав цей стратегічний напрямок роботи на свого заступника з червоним партквитком Геннадія ТЕНЕТКА. Та, схоже, пан Тенетко, «здався» раніше, аніж криворіжці, які ніяк не второпають, який їм зиск з того ОСББ. В усякому разі, достеменно відомо, що сьогодні на пленарному засіданні у зв’язку із звільненням з посади заступника міського голови Геннадія Тенетка буде виведено зі складу міського виконавчого комітету. Натомість у складі виконкому буде затверджено свіжепризначеного заступника міського голови Григорія ВЕРБИЦЬКОГО. Того самого, який уже ходив у мерських заступниках, а останнім часом працював у Дніпропетровську заступником голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Так що нові кадри по-криворізьки — це добре перевірені старі.

      Земельних торгів не дочекалися

      Депутати затвердять сьогодні звіт про виконання міського бюджету за перше півріччя та підкоригують головний фінансовий документ на цей рік. По доходах та видатках бюджет буде збільшено на 18,5 мільйонів гривень головним чином за рахунок збільшення субвенцій з державного бюджету. Це, зокрема, 10 мільйонів гривень на реконструкцію будівель під пологовий будинок з відділенням патології новонароджених та реанімацією і 5 мільйонів 600 тисяч гривень на придбання трамваїв і тролейбусів. Окрім того, 6 мільйонів гривень субвенції призначаються на оснащення інженерних вводів у будинки лічильниками води та тепла, ремонт і реконструкцію теплових мереж, котелень та інші заходи з енергозбереження. Цікаво, що держава відшкодовує міському бюджетові різницю між тарифами на тепло та воду для населення, яка виникла у зв’язку в невідповідністю фактичної вартості тій, що затверджувалася міськвиконкомом. Йдеться про 6,5 мільйона гривень. Але чому тоді нам морочать голову «економічно обґрунтованими тарифами»?

      А от спеціальний фонд міського бюджету депутати мають намір урізати через нереальність виконання планового показника по доходах від продажу земельних ділянок (23,5 мільйона гривень). Адже порядок продажу незабудованих земельних ділянок на конкурентних засадах так і завис у повітрі. Його досі так і не врегульовано на державному рівні через різне бачення цих самих конкурентних засад прем’єром і президентом. Та поки державні високопосадовці чубляться, підприємливі люди в Кривбасі не сплять.

      Купиш фонтан — матимеш землю

      Поки мораторій на продаж незабудованих ділянок несільськогосподарського призначення триває, дуже підприємливий пан В.В. КІТАЧ зумів стати без 5-ти хвилин власником самої площі імені Дзержинського. Тієї самої, з давно розкуроченим фонтаном, де полюбляють збиратись алкаші. Як виявляється, 30 січня цього року міська рада прийняла рішення про приватизацію об’єкту, який називається «спорудою фонтану з елементами благоустрою», а 24 березня вже було посвідчено договір купівлі-продажу між управлінням комунальної власності та підприємцем-фізичною собою паном Кітачем, який придбав «споруду» загальною площею 327 квадратних метрів за 45 тисяч гривень.

      Дарма, що від «споруди» давно вже залишилось одне слово, — те, що під нею мається на увазі, як виявляється, пан Кітач раніше орендував. А після того, як сьогодні міська рада виключить приватизовану «споруду» з реєстру об’єктів нерухомого майна територіальної громади, новоспечений власник отримає право на викуп земельної ділянки, на якій знаходиться його майно. Тобто — площі імені Дзержинського.

      Втім, хоч на якомусь відрізку цієї багатоетапної оборудки хотілось би почути у сесійній залі бодай якесь публічне пояснення того, чим вмотивовують наші можновладці такий продаж «споруди» та землі громадського призначення. Не менш цікавим є те, на яких умовах споруда орендувалася, а потім приватизувалася. Невже під громадський туалет просто неба? Адже до останнього часу головним функціональним призначенням «споруди фонтану з елементами благоустрою» є саме це.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31