-

   

   





 
Amwika -       , ,

Наталя ШИШКА
ВЕК. Вестник Кривбасса, http://www.krivbass.in.ua


Котельні опломбовані — батареї холодні

      Ще тиждень тому міськвиконком прийняв рішення про початок опалювального сезону в місті, згідно з яким пробний запуск тепла уже мало б бути завершено. Однак батареї у квартирах криворіжців холодні, а централізоване гаряче водопостачання відсутнє. Це означає, що лімітів на споживання газу криворізькі підприємства теплокомуненергетики не отримали, а котельні стоять опломбованими. У цій ситуації питання про початок опалювального сезону не на папері, а в реальності, залишається найбільшою інтригою для міста, що вже почало замерзати.

      За даними «Криворіжгазу», стоять опломбованими 6 із 6-ти котелень ДП «Криворізька теплоцентраль» та 52 з 66-ти котелень КП «Криворізької тепломережі». Ще 14 котелень цього підприємства працюють виключно для потреб лікарень та дитячих закладів.

      Свою останню в часі з публічну заяву щодо ситуації з теплом міський голова Юрій ЛЮБОНЕНКО зробив минулої середи на спільному засіданні постійних депутатських комісій. Він сказав, що криворізькі підприємства теплокомуненергетики не отримали лімітів на споживання голубого палива через заборгованість за уже спожитий газ. При цьому упевненість мера, що ми таки «включимося», стосувалась лише комунального підприємства «Криворізька тепломережа».

      — Хоча з «Тепломережею» теж є проблеми, — зазначив він. — З початку року це підприємство розрахувалося за газ на 100%, але оплату за січень цього року «Нафтогаз України» зарахував за грудень минулого року. Таким чином знову виникла заборгованість приблизно 30 мільйонів.

      Але якщо з «Тепломережею» проблеми, то з «Криворізькою теплоцентраллю», за оцінкою мера, — великі проблеми. Вони пов’язані з тим, що підприємство перебуває у державній власності і, зокрема, не може дотуватися з міського бюджету. Що ж до «Тепломережі», то впевненість мера у тому, що вона таки включиться, мала під собою підстави. І вони пов’язані не стільки з рішеннями нарад на високому рівні у Києві, на одну з яких саме того дня і відбував Юрій Любоненко, скільки з діями міської влади. Міський голова попросив депутатів підтримати на сьогоднішньому пленарному засіданні рішення про виділення КП «Криворізька тепломережа» фінансової допомоги на придбання природного газу в сумі 4 мільйони гривень (така можливість виникла завдяки перевиконанню бюджету міста за 8 місяців, внаслідок чого додатково отримано 63,4 мільйони гривень). До того ж, сьогодні міська рада дасть КП «Криворізька тепломережа» дозвіл на заставу об’єктів нерухомості, значить, буде взято черговий кредит. Крім того, депутати дадуть дозвіл на продаж частини основних засобів (у переліку — 43 позиції, включаючи верстати та автомобілі), що дасть можливість дещо зменшити кредиторську заборгованість. Адже майно підприємства за борги вже описано судовими виконавцями.

      На тлі цього залишається тільки уявити масштаб проблем «Теплоцентралі». До речі, міському голові слід було б спростувати свою заяву 2-річної давності про те, що питання її передачі в комунальну власність вже вирішено. Щоправда, цим сьогодні нікого не зігрієш...

      Станом на 1-ше жовтня загальний борг за газ, спожитий підприємствами теплокомуненергеткии, складає 235,8 мільйона гривень. Заборгованість населення станом на 1 вересня за отримані послуги з центрального опалення та гарячого водопостачання складає 207,1 мільйона гривень, в тому числі по ДП «Криворізька теплоцентраль» — 130,9 мільйона гривень, по КП «Криворіжтепломережа» — 76,2 мільйона гривень.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31