-

   

   





 
Amwika -       , ,


Департамент зв'язків з громадськістю МВС України, http://mvsinfo.gov.ua


Цього року міліцією затримано 35 телефонних „мінерів”

      Чимало клопотів задають громадянам, різноманітним установам і, звичайно ж, правоохоронцям анонімні повідомлення про начебто закладення вибухових пристроїв. „Мінують”, зазвичай, торговельні та медичні заклади, готелі, школи тощо. Такі повідомлення відволікають значні сили правоохоронців, адже на кожне таке „замінування” виїжджає бригада спеціалістів, які змушені перевіряти усі подібні повідомлення. А в цей час вони можуть бути необхідними в іншому місці. Адже на обстеження, приміром, універмагу або готелю потрібна чимала кількість часу для евакуації людей. Та чи не найчастіше об’єктами таких повідомлень стають навчальні заклади, особливо – школи. Кількість подібних повідомлень помітно зростає під час складання екзаменів в навчальних закладах

      Як повідомив сьогодні під час брифінгу в одній з київських шкіл заступник начальника управління з організації боротьби зі злочинністю серед неповнолітніх Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС України Борис ШИЛІН, протягом 11 місяців 2005 року згадані підрозділи провели низку організаційних та практичних заходів, спрямованих на протидію анонімним повідомленням про загрозу вибуху в навчальних закладах.

      Як свідчить аналіз статистичних даних, протягом звітного періоду до чергових частин органів внутрішніх справ надійшло 177 анонімних повідомлень про мінування навчальних закладів. За 31 таким випадком порушено кримінальні справи, за 145 – винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, за 35 фактами особи «анонімів» встановлено. В жодному випадку інформація про загрозу вибуху не підтвердилась.

      Наприкінці жовтня ц.р. до чергової частини Дніпропетровського міського управління УМВС України у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про мінування гімназії № 57. З приміщення школи було негайно евакуйовано 320 учнів та викладачів. Під час обстеження працівниками вибухо-технічної служби приміщення школи та прилеглої території, вибухового пристрою не виявлено. За підозрою у скоєнні цього злочину затримано учня 9 класу згаданої гімназії, який з хуліганських спонукань повідомив про мінування зі свого мобільного телефону. Мобільний телефон вилучено. Неповнолітнього передано під нагляд батьків.

      Подібний випадок у жовтні стався у Севастополі. До чергової частини УМВС надійшло повідомлення про мінування місцевої школи-гімназії № 7. З приміщення гімназії було евакуйовано 639 учнів та вчителів. Навчальний процес припинявся на дві години. Обстеженням працівниками вибухо-технічної служби приміщення школи, вибухового пристрою не виявлено. Під час проведення оперативно-розшукових заходів затримано неповнолітню місцеву жительку, ученицю 8 класу ЗОШ № 4, 1992 р.н., яка здійснила неправдиве повідомлення зі свого домашнього телефону. Неповнолітню передано під нагляд батьків.

      Нещодавно до чергової частини Дзержинського РВ Криворізького міського управління надійшло повідомлення про мінування загальноосвітньої школи № 4. З приміщення школи евакуювали 1096 учнів та вчителів. Під час огляду приміщення школи та прилеглої території вибухових пристроїв не виявлено. За скоєння злочину затримано місцевого жителя, студента 2 курсу Криворізького державного педагогічного інституту, 1984 р.н., який з хуліганських спонукань зі свого домашнього телефону повідомив про мінування школи.

      У Харкові по спецлінії «02» з телефону-автомату надійшло повідомлення про мінування дитячого садка № 280 по вул. Соколова 6. З приміщення садка проведено евакуювали 153 дитини та вихователів. Під час огляду приміщення садка та прилеглої території вибухових пристроїв не виявлено. За скоєння злочину затримано місцеву жительку, 1980 р.н., яка перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері з діагнозом шизофренія.

      Часто діти, “жартуючи” таким чином, не бояться відповідальності. Проте за усіма перерахованими фактами порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 259 Кримінального кодексу України, відповідно до якої, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років. Якщо ж ті самі дії спричинили тяжкі наслідки або вчинені повторно, - винного карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

      Не секрет, що сьогодні багатьох підлітків виховує вулиця, адже минули часи, коли діти могли безкоштовно відвідувати гуртки, різноманітні спортивні секції. А батьки, через зайнятість, не звертають належної уваги на своїх дітей. На жаль, за нескінченними справами, проблемами дорослим нерідко бракує часу розібратися у проблемах і причинах багатьох дій не лише чужих, а й своїх дітей. Обмежуються тим, що зрідка насварять чи покарають. А з дітьми треба розмовляти. Викликати на відвертість, переконувати, пояснювати, але ні в якому разі не пускати за течією. Коли дитина розуміє, що вона потрібна і її люблять, вона ніколи не зробить боляче оточуючим своїми негідними вчинками. І дорослі мають про це пам’ятати, щоб потім не виправляти свої ж помилки за рахунок зламаних дитячих доль і розчарованих, спустошених сердець.

      Стан роботи щодо протидії анонімним телефонним повідомленням про закладення вибухових пристроїв у навчальних закладах перебуває на постійному контролі у відділі організації боротьби зі злочинністю неповнолітніх Департаменту кримінальної міліції в справах неповнолітніх МВС України.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31