-

   

   





 
Amwika -       , ,

Прес-служба голови облдержадміністрації
Дніпропетровська обласна державна адміністрація, http://www.adm.dp.ua


Відбулось засідання колегії обласної прокуратури

      На засіданні колегії обласної прокуратури голова обласної державної адміністрації Юрій Єхануров, зокрема, зазначив, що облдержадміністрація визначила на сьогоднішній день найважливіше питання - це розмір та своєчасність виплати заробітної плати працівникам усіх підприємств, незалежно від форми власності.

      Юрій Єхануров звернув увагу прокурора області на те, що на багатьох підприємствах Дніпропетровщини виплачується заробітна плата нижче мінімальної, (як відомо, розмір мінімальної заробітної плати установлено: з 1 січня 2005 року – 262 гривні на місяць, з 1 квітня – 290, з 1 липня – 310, з 1 вересня – 332 гривні).

      Губернатор наголосив, що це грубе порушення Кодексу законів про працю України, Закону України “Про оплату праці”, де, зокрема, сказано: “Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт). У разі, коли працівникові, який виконав місячну(годинну) норму праці, нарахована заробітна плата нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати підприємство провадить доплату до її рівня.”

      Тобто, мінімальна заробітна плата – це не декларація, це обов’язок кожного керівника підприємства, установи, організації.

      Більше того, до мінімальної заробітної плати не включаються доплати за роботу в надурочний час, у важких, шкідливих умовах праці, на роботах з умовами підвищеного ризику для здоров’я, а також премії до ювілейних дат, матеріальна допомога. Отже, нарахована заробітна плата повинна бути більшою, ніж розмір мінімальної заробітної плати. Мінімальна заробітна плата – це державна соціальна гарантія, обов’язкова на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання.

      Відповідно до ст. 119 Конституції України обласна державна адміністрація повинна забезпечувати виконання законодавчих актів держави. Це для нас святе, додав на завершення виступу на засіданні колегії обласної прокуратури Юрій Єхануров.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31