-

   

   





 
Amwika -       , ,

За інформацією обласного головного управління земельних ресурсів
Дніпропетровська обласна державна адміністрація, http://www.adm.dp.ua


Використання та охорона землі у Дніпропетровській області: результати перевірок

      На виконання Розпорядження Президента України від 20.04.2005 № 985 та розпорядження голови облдержадміністрації від 04.05.2005 № 113-р-05 у Дніпропетровській області продовжує свою діяльність робоча група по перевірці додержання вимог законодавства, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель. Відбулося три засідання обласної робочої групи, за оперативними даними проведено 569 перевірок, виявлено 505 порушень земельного законодавства із яких найбільш характерні є: використання земельних ділянок водного фонду; використання земельних ділянок у рекреаційних зонах; використання земельних ділянок житлової та громадської забудови; використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення; стану розрахунків орендарів при використанні земельних часток (паїв) громадян та земель сільськогосподарського призначення державної власності.

      За інформацією обласного виробничого управління водного господарства найбільше порушень виявлено на землях водного фонду у Криничанському (31), Синельниківському (22), Криворізькому (19), Васильківському (18), Софіївському (17).

      Основні з них - самовільна забудова земель водного фонду без оформлення у встановленому чинним законодавством порядку документів та отримання відповідних погоджень, використання земель водного фонду та водних об’єктів без проектів і водогосподарських паспортів, надання їх в оренду без оформлення відповідних договорів, погоджень, передбачених чинним законодавством, розорювання земель в межах прибережних захисних смуг, не внесені зміни в договори оренди земель водного фонду щодо розподілу плати за землі водного фонду та водний об’єкт, органами місцевого самоврядування не ведуться роботи по встановленню меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг в них.

      Враховуючи, що відсутній порядок надання водних об’єктів в оренду, обласним виробничим управлінням водного господарства разом з обласним головним управлінням земельних ресурсів підготовлений проект розпорядження голови облдержадміністрації “Про тимчасовий порядок надання водних об’єктів (їх частин) в оренду”, який проходить погодження. Відсутні проекти організації території та охорони природних комплексів установ природно-заповідного фонду (Дніпровсько-Орільський природний заповідник) та проектів організації територій ботанічних садів – Дніпропетровського національного університету та Криворізького ботсаду НАН України, а також проектів утримання та реконструкції для парків-пам’яток садово-паркового мистецтва. До цього часу не винесено в натуру їх межі.

      В області із-за відсутності фінансування не ведуться також роботи по інвентаризації природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду, та по створенню Державного кадастру.

      Загалом зафіксовано також 13 порушень при використанні земельних ділянок природно-заповідного фонду. Факт зайняття земель історико-культурного призначення виявлено на території Зеленогайської сільської ради Томаківського району де ТОВ “Заповіт Ілліча” під сільськогосподарське використання зайняв могильник № 2432 площею 0,35 га не зважаючи на те, що на кургані встановлено пункт тріангуляції і те, що сільською радою кургани передано під охорону зазначеному товариству. По виявлених порушеннях матеріали подано для реагування в Нікопольську природоохоронну прокуратуру.

      В межах Нікопольського району на території Чкалівської сільської ради розташовані два несанкціоновані сміттєзвалища (площею 0,5 га та 0,25 га), ТПВ експлуатуються без відповідних правовстановлюючих документів – відсутні акти вибору та обстеження земельних ділянок, проект відводу земельних ділянок, сміттєзвалища не мають огорожі, межі не обваловані, відсутня система збору та контролю за розміщенням відходів, що призводить до забруднення земель сільради і є порушенням ст. 96 Земельного кодексу України, ст. 55 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища, за дане порушення до адмінвідповідальності притягнутий сільський голова по ст. 52 КУпАП.

      У Новомосковському районі робочою групою виявлено порушення з боку ПП Трейдінг-Фішер Корпорейшин пов’язане із самовільним зайняттям земельної ділянки лісового фонду площею близько 1 га під розміщення бази відпочинку. Виявлено 4 випадки порушення умов використання прибережних захисних смуг р. Самара під індивідуальну житлову забудову. В ході обстеження земель прибережної захисної смуги річок Інгулець та Саксагань виявлені факти порушень, які полягають у самовільному зайнятті земельних ділянок.

      Для виправлення стану, райдержадміністраціям, міським радам у містах необхідно переглянути договори оренди земель водного фонду, перезаключити договори , що укладені з порушенням вимог законодавства, забезпечити укладення договорів оренди водних об’єктів і контроль надходження плати до державного бюджету, забезпечити проведення робіт по встановленню в натурі меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг водних об’єктів, взяти під контроль використання зрошуваних земель.

      Одним із першочергових заходів робочих груп області по виконанню доведених у розпорядженні завдань Президента України стало проведення суцільної інвентаризації земельних ділянок, які знаходяться у користуванні суб’єктів господарювання, з метою встановлення неоподаткованої землі та подальшого залучення землекористувачів до сплати земельних платежів.

      За інформацією державного управління екології та природних ресурсів інспекційними підрозділами Держуправління у складі робочих груп, здійснено 157 перевірок дотримання природоохоронного законодавства України по охороні земельних ресурсів, а саме: забруднення земель промисловими і побутовими відходами, карантинними бур'янами, пестицидами, агрохімікатами та стічними водами до адміністративної відповідальності притягнуто 32 посадові особи у вигляді штрафу на загальну суму 4,15 тис. грн.

      У парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення ім. Т. Г. Шевченко (м. Дніпропетровськ) відсутній проект розвитку та утримання парку; також на момент перевірки керівництвом парку не проведено роботи по зонуванню території парку (зона відпочинку, зона культурно-масових заходів та інше), по усуненню виявленого порушення надано припис (з терміном виконання до 01.07.2005 року), відсутнє договірне зобов'язання, що є порушенням ст. 38 Закону України "Про природно-заповідний фонд України". І

      нспекційними підрозділами Держуправління нараховані збитки за забруднення земель на загальну суму 1438,34 тис.грн., а саме за самовільний захват землі (10 га) під видобуток каоліну ВАТ "Просянський ГЗК" нараховані збитки на суму 800 тис.грн. матеріали готуються для подання до прокуратури та за організацію несанкціонованого звалища промисловими та побутовими відходами на території пром майданчику підприємства ВАТ "Південний ГЗК" нараховані збитки на суму 619,702 тис.грн.

      До органів прокуратури передано 10 матеріалів щодо порушення вимог Земельного Кодексу України. Основним порушенням на підприємствах в частині використання підземних вод є відсутність дозволу на спецводокористування та забруднення підземних вод. Для відшкодування збитків, заподіяних державі, пред'явлено 36 позовів на загальну суму 39.2 тис.грн.

      Органами прокуратури порушено 2 кримінальні справи: прокуратурою Апостолівського району за фактом незаконного видобування граніту ТОВ "Токівський граніт" без ліцензії та Нікопольською міжрайонною природоохоронною прокуратурою за фактом самовільного водокористування з підземних джерел К11 "Першотравенський сільський комбінат комунальних підприємств".

      Аналіз договорів оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності показав, що в середньому по області ця плата не перевищує 1 відсотка від грошової оцінки ріллі. Найбільша орендна плата сплачується орендарями земель державної власності П’ятихатського (120 грн. за 1 га), Васильківського (105 грн. за 1 га), Томаківського (114,3 грн. за 1 га), Царичанського (114,3 грн. за 1 га) районів. Разом з тим, у Новомосковському районі ця плата в середньому складає 36,9 грн. за 1 га, Криворізькому – 23 грн. за 1 га, Широківському – 42 грн. за 1 га, Солонянському – 50 грн. за 1 га. Розміри орендної плати встановлені розпорядженнями голів райдержадміністрацій. Перевірки здійснюються робочими групами, які створені у містах та районах області за графіками затвердженими розпорядженнями голів райдержадміністрацій та загалом охоплюють питання, що викладені у методичних рекомендаціях, щодо проведення комплексної перевірки.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31