-

   

   





 
Amwika -       , ,

Прес-служба обласної ради
Дніпропетровська обласна рада, http://www.oblrada.dp.ua


Місцеве самоврядування: діалог задля балансу поноважень

      25-26 квітня у Києві відбулися Всеукраїнські збори представників місцевого самоврядування. Дніпропетровську область на них представляли 143 делегати. Серед них – голова обласної ради Микола Швець, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, Криворізький міський голова Юрій Любоненко, мери більшості міст Дніпропетровщини, голови районних та сільських рад, депутати різних рівнів.

      Серед основних проблем реформування місцевого самоврядування, які розглядалися у перший день Зборів на засіданнях профільних секцій та під час розширеного засідання за участю Президента України Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, були питання системи виборів до місцевих рад та розподілу повноважень між центральними органами влади та місцевим самоврядуванням. Також у перший день роботи відбулося засідання Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради, у якому взяв участь голова обласної ради Микола Швець. В ході цієї наради було вироблено спільну позицію представницьких органів влади регіонального рівня з тим, аби висловити своє бачення подальшого розвитку місцевого самоврядування.

      Підходи організаторів наради та представників регіонів до піднятих питань часто відрізнялися. Останні наполягають на збереженні старої мажоритарної системи виборів до місцевих рад. Висловлювалося також і різне бачення бюджетної політики.

      Президент України Віктор Ющенко, виступаючи перед представниками місцевого самоврядування, підкреслив головне: перетворення у місцевому самоврядуванні мають розглядатися у комплексі з адміністративною та управлінською реформами. На його думку, політику нової влади неможливо реалізувати без перегляду обов’язків і відповідальності.

      Віктор Ющенко також повідомив присутнім, що днями ним підписано Указ про створення Національної ради з питань місцевого самоврядування. Цей орган покликаний стати базовою структурою у процесі стратегічного планування місцевої політики.

      Представники органів місцевого самоврядування прийняли Резолюцію, основні ідеї якої стануть першими законодавчими ініціативами щодо нових підходів до ролі і повноважень представницьких органів влади в процесі політичної реформи.




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31