-

   

   





 
Amwika -       , ,

Анастасія Зануда
BBC Ukrainian, http://www.bbcukrainian.com


Криворізька сталь: битва гігантів

      Приватизацію "Криворіжсталі" можна без перебільшення назвати битвою гігантів з огляду на потужності учасників конкурсу.

      Для того, щоби взяти участь у конкурсі, об'єдналися дві найпотужніші українські фінансові групи – донецька, представлена "System Capital Management" Рината Ахметова, та "Інтерпайп" Віктора Пінчука, створивши разом Інвестиціно-металургійний союз.

      Поодинці - важко

      Закордонним інвесторам, що претендують на перемогу у конкурсі з придбання найбільшого українського металургійного комібнату, також довелося об'єднуватися.

      Разом виступають навіть колишні конкуренти – найбільша у світі металургійна корпорація "Arcelor" разом із російською "Сєвєрсталь", а також друга за потужністю на світовому ринку індо-британська "LNM Group" разом із своїм нещодавнім конкурентом - американською "US Steel".

      Помічник голови Ради директорів "LNM Group" Франк Паньєр та речниця "LNM Group" Ніколя Девідсон дали інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

      Бі-Бі-Сі: Разом з вами у Києві перебуває голова Ради диреторів "Сєвєрсталі" –одного з ваших конкурентів на придбання "Криворіжсталі". Він каже, що умови конкурсу є несправедлививми по відношенню до закордонних інвесторів, але все одно бере участь у цьому конкурсі. Чи погоджуєтеся ви з думкою ваших конкурентів щодо умов конкурсу, і чому ви берете в ньому участь?

      Н. Девідсон: Це правда, що умови конкурсу з приватизації "Криворіжсталі" є сприятливими для внутрішнього, українського учасника. Нас, так само, які і "Arcelor" та "Сєвєрсталь", турбує та умова, що інвестор має виробляти до 1 мільйона тонн коксу в Україні. Жодна з закордонних компаній не може виконати цю умову. Проте як консорціум, "LNM" та "US Steel" виробляють 20 мільйонів тонн коксу на рік, а також 60 мільйонів тонн сталі. Ми вважаємо, що це має бути запорукою серйозності наших намірів. Ми сподіваємося, що український уряд візьме це до уваги, і конкурс справді буде конкурентним.

      Ціна прибутковості

      Бі-Бі-Сі: Оголошена ціна пакету з 93% акцій "Криворіжсталі" дорівнює 714 мілйьонам доларів. Минулого року "LNM" заплатила чи не втричі більше за "Польські Гути Сталі". Тоді це підприємство перебувало на межі банкрутства. "Криворіжсталь" є прибутковим підприємством. Скільки ви плануєте заплатити за український комбінат?

      Ф. Паньєр: Звісно, ми не будемо коментувати питання ціни. Але щодо можливості, то можемо скзати, що "LNM" як компанія не має боргів і не залучає кредити. Наш прогнозований доход цього року має скласти 17 мільярдів доларів, і приблизно 3 мільярди прибутку. Разом з "US Steel" ми є найбільшою консолідованою силою на світовому металургійному ринку. На наших підприємствах працюють 150 тисяч робітників. Ми вже є власниками кількох комбінатів у Чехії, Польщі, Румунії та Казахстані. Ми вважаємо себе не найгіршим варіантом для України.

      Бі-Бі-Сі: Ваші конкуренти - "Сєвєрсталь" - вже заявили, що звертатимуться до суду у разі, як результати конкурсу доведуть, що він був від самого початку здійснений заради одного інвестора. Чи збираєтеся ви подавати до суду?

      Н. Девідсон: Ми поки що не розглядаємо такої можливості, ми сконцентрували наші зусилля на поданні заявки на участь у конкурсі, що має відбутися цього тижня, і ми сподіваємося, що український уряд зрозуміє вигідність того, щоби він був прозорим і по-справжньому конкурентним для всіх учасників.

      Дзеркало Гути

      Бі-Бі-Сі: Ситуація з "LNM" з одного боку, та Індустріальним Союзом Донбасу разом з "Інтерпайпом", з іншого, - вигяладає дзеркальним відбиттям того, що відбувалося останні півроку у Польщі при приватизації заводу у Гуті Ченстоховій. Там фаворитом конкурсу була "LNM", а ІСД звинуватив вас у нечесній грі. В результаті конкурс призупинено. Що далі відбуватиметься з комбінатом у Гуті Ченстоховій?

      Ф. Паньєр: Ми сподіваємося, що той процес не матиме жодного впливу на конкурс в Україні, тому що це інший комбінат в іншій країні. На даний момент польський уряд заморозив цей процес. І ми чекаємо на їх рішення. Але якщо враховувати той стан, у якому перебуває комбінат у Гуті Ченстоховій, то бажано було б мати якнайшвидше рішення.

      Н. Девідсон: В Польщі у випадку з Гутою Ченстоховою умови для всіх учасників тендеру були однаковими, тобто умови для нас і для ІСД були тими самими. Ми вважаємо, що ми перемогли у конкурсі не тільки через ціну, яку запропонували, але через загальний пакет наших пропозицій – досвід, обсяг капіталів, інвестиції, соціальні програми. В Україні зовсім інша ситуація –тут умови конкурсу є від початку кращими для національного інвестора, і це не дає можливості іноземним учасникам конкурсу брати в ньому участь на однакових засадах з українцями.

      Особливості національної приватизації

      Бі-Бі-Сі: Вашими українськими конкурентами є два найпотужніші фінансово-промислові клани в Україні – дніпропетровський та донецький. Перший асоціюється з президентом через його зятя, керівника "Інтерпайпу" Віктора Пінчука, а другий – з прем'єром – через ІСД та Рината Ахметова. Чи не здається вам, що ви у програшній позиції, зважаючи на особливості приватизації в пост-радянських країнах?

      Ф. Паньєр: Відповідаючи на це питання, ми маємо замислитися - а що є кращим для самого підприємства і для України? Цілком зрозуміло, що участь іноземних інвесторів у тендері підвищує вартість об'єкту. Обмежуючи кількість учасників, ви не тільки зменшуєте надходження до бюджету, але й втрачаєте шанс знайти справді шанованого у світі інвестора для українського підприємства.

      Найцінніший капітал

      Бі-Бі-Сі: Проти приватизації "Криворіжсталі" виступає не тільки українська опозиція, але й колектив самого комбінату. Що б ви могли сказати працівникам "Криворіжсталі"?

      Ф. Паньєр: Ми є роботодавцем для 150 тисяч робітників 45 національностей. Ми працюємо і в розвинених країнах, і в країнах, що розвиваються. Ми вважаємо, що кадри – це найцінніший наш капітал, і тому приділяємо багато уваги переговорам з профспілками і колективами заводів. Наприклад, коли ми купили комбінат у Казахстані, наступного дня ми виплатили всі заборгованості по зарплатні і почали з чистого аркуша. У Польщі значну частину наших пропозицій складали так звані соціальні гарантії працівникам. Тобто ми вважаємо себе непоганим роботодавцем. Ті ж самі принципи роботи ми привнесемо і на "Криворіжсталь".

      Право на продаж

      Подача заявок на участь у конкурсі з приватизації Криворіжсталі закінчується 4 червня. 11 червня Фонд державного майна має назвати переможця цього конкурсу.

      Голова ФДМ Михайло Чечетов каже, що умови конкурсу є цілком справедливими:

      "Секретарка з приймальної каже мені: "У Вас хоче взяти інтерв'ю журналіст з Лондона телефоном". Я кажу: "З'єднуй!" Прямо так і кажу. Я кажу йому: "Ви готові записувати? Він каже – так! Я кажу – у вас дім є? Він каже – ні, дому немає. А машина? Машина є. От якби ви захотіли щось зробити з машиною, - продати, подарувати синові, доньці, сусіду. Ви могли б записати в умовах, що продаєте тільки людині з правами. Може, ви турбуєтеся про нового власника, щоб він нікого не задавив на цій машині. А може ви, як патріот, хочете продати тільки англійцям. А я на вас подам в суд, бо мені не пободається, як ви свою машину продаєте. Чи не буде це смішно? Він каже – так, смішно. От я і відповів на його запитання".




, krivoyrog.dp.ua .     Counted by MyCounter




.,3, 112
.: (056) 462-98-86, (067) 286-45-31